ik heb voor de dansstijl romantisch ballet gekozen,omdat het eigenlijk de enige dansstijl is die ik vaak heb gezien en wel wat van weet.

ik namelijk vroeger altijd elke week "'so you think you can dance" waar deze dansstijl regelmatig voorkwam.

de opdrachten

1 Met betrekking tot ballet in de romantiek wordt gezegd: “Dans illustreerde niet langer via gecodeerde rationele passen een idee, de beweging werd van zichzelf emotioneel expressief.”

a) Bij de ontwikkeling in dans in het begin van de 20e eeuw zou hetzelfde citaat gebruikt kunnen worden. Op welke danssoort wordt hier gedoeld? 

Modern ballet

b) Noem de belangrijkste choreografen in het Romantisch ballet en de belangrijkste choreografen in het begin van de 20e eeuw.

Pina Bausch

Maurice Béjart

Merce Cunningham

Isadora Duncan

William Forsythe

Martha Graham

Kurt Jooss

Jiří Kylián

José Limón

Meredith Monk

Vaslav Nijinsky

Hans van Manen       

c) Zoek uit beide perioden een choreografie en zorg dat je van beide stukken minstens 3 minuten beeldmateriaal hebt. Vergelijk beide stukken op vorm (middelen en samenhang) en inhoud (voorstelling, boodschap, betekenis). Maak hierbij eventueel gebruik van Model Kunstbeschouwen (KPC/digischool).

https://www.youtube.com/watch?v=C4jl-Uf8A84

https://www.youtube.com/watch?v=othO-ONLA_k

de eerste video romantisch ballet is veel rustiger en bouwt zich op waar de tweede video moderne dans veel drukker is en meteen erg druk.

 

2 Maak een keuze uit een van de volgende balletten: La Sylphide, Giselle, Coppélia, La Bayardére, De Schone Slaapster, Het Zwanenmeer. Zoek beeldmateriaal van dit ballet (op bijvoorbeeld DansTijd, de bronnen genoemd in de pdf tekst, dvd Danstijd, websites van dansgezelschappen of filmpjes op YouTube ).

het zwanenmeer

a) Welke kenmerken van romantisch ballet zie je in deze choreografie?

tutu, het los komen van degrond

b) Maak een collage met hedendaagse afbeeldingen waarmee je de sfeer van het door jouw gekozen ballet ( zie a) weergeeft.

 

3 Zoek zelf van een romantisch ballet een oorspronkelijke versie en een hedendaagse versie. Dus hetzelfde ballet door twee verschillende choreografen.

a) Maak zichtbaar wat de verschillen zijn tussen de twee versies door stills van beide versies naast elkaar te zetten. Schrijf onder de stills kernwoorden om je bevindingen aan te vullen. Bron: www.Danstijd.slo.nl 2

hey zwanenmeer van tchaikovsky

en het zwanenmeer slavin nadal

de twee tukken lijken ontzettend veel op elkaar alleen is misschien die Negeren iets rustiger, minder fouten maar verder lijken ze erg veel op elkaar.

 

4 Bekijk fragmenten van twee versies van het ballet Coppelia. Kijk voor een hedendaagse versie bijvoorbeeld op deze site. Zoek zelf oorspronkelijke versie. a) Beschrijf de verschillen en overeenkomsten tussen de twee versies voor wat betreft:. • het dansmateriaal: • de muziek: • het decor: • de kostuum

  1. Vrouwen witte ballet schoentjes mannen zwarte nette schoenen. De kleding zijn jurken voor de dames en sport pakjes, leraar outfit, van alles soorten beroepen.
  2. Heel vrolijk! Soms een beetje mysterieus en spanning. Maar ook soms met sluwe stukjes dat je eigenlijk weet dat ze iets stiekem doen.
  3. Het decor met heel veel kleuren en met ontzettend mooi huis ook een cafeetje. En iets met sport want dat staat groot links

t

5 In de romantiek wordt op verschillende niveaus iets uitgebeeld. In de Schone Slaapster zelfs op 4 niveaus. 1.verhaal, 2. symboliek, 3. balletpantomime, 4. allegorie Lees hierover meer in de tekst 'Romantisch Ballet'' op deze site.

a) Maak in een tweetal een duet. Als thema gebruik je een bestaand sprookje of verhaal of je verzint een eigen(tijds)sprookje. Maak het duet zo dat je daarmee op 3 niveaus informatie overbrengt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb